Wednesday, 29 August 2012

Limonina torta

Podlaga:                                                     
200 g moke
125 g masla
70 g sladkorja
1 jajce
pol vrečke pecilnega praška
1 vanilin sladkor
nastrgana limonina lupinica

Limonin nadev:
500 g skute
2 lončka čvrstega jogurta
0,5 l sladke smetane
sok 2 limon
15 žlic sladkorja
2 vrečki želatine v prahu
nastrgana limonina lupinica


Za dekoracijo:
1 limona
1 zavitek prozornega preliva za torte
mandljevi lističi

Postopek:
Vse sestavine za podlago zgnetemo z rokami, da dobimo gladko maso, katero razporedimo po dnu okroglega pekača premera 26 cm. Pečemo na 180 stopinjah približno 20-30 minut oz. dokler testo ne dobi zlato-rjave barve. Testo naj ostane v tortnem modelu z obročem.
Nadev pripravimo tako, da skuto in jogurt pasiramo s paličnim mešalnikom dokler ne izginejo grudice. Dodamo sok dveh limon in nastrgano limonino lupinico ter približno 15 žlic sladkorja in vse zmešamo z metlico. Sladkorja lahko damo tudi več, odvisno od okusa.
Sladko smetano posebej stepamo in ji postopoma dodajamo želatino v prahu ter stepamo, dokler smetana ni dovolj čvrsta. V smetano nato z metlico vmešamo prej pripravljeno limonino kremo in vse skupaj zlijemo na podlago. Damo v hladilnik za vsaj 4 ure, najbolje čez noč. Torto okrasimo s kolobarji limone in prelijemo s tortnim prelivom, katerega pripravimo po navodilih na vrečki. Ko se tortni preliv strdi, lahko odstranimo obroč in torto še ob straneh dekoriramo npr. z mandljevimi lističi.
 Če torto naredimo po tem postopku, bo zgornja plast s tortnim prelivom grenka, saj so kolobarji limone grenki zaradi lupine in v tem primeru okus torte zelo spominja na Schweppes Bitter Lemon. Če ne želimo takšnega okusa, narezane kolobarje limone enostavno prej povaljamo v sladkorju in okrasimo na enak način. Seveda je torta lahko narejena tudi brez predlagane dekoracije, oz. naredimo dekoracijo po lastnih željah in idejah. Dober tek!

Pa še slikica moje torte:


Je res super za poletje, saj je lahka in osvežilna.

1 comment:

  1. super zgleda in verjamem da je tudi dobra! njamsi in dobr tek ;)

    ReplyDelete